Antal
4
Tid
30 min
Ugn
225º
Passar till
Lunch, förrätt
1 pumpa (butternut) ca 800 gram
1 gul lök
2 äpplen
1 bit ingefära, ca 3 cm
ramslöksolja*
timjan
peppar
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 dl vitt vin
2 dl grädde
TOPPING
1/2 dl creme fraiche
pumpakärnor
ramslöksolja*
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och kärna ur pumpan. Skär i ca 2 cm stora bitar.
Skala löken och skär i bitar. Klyfta och kärna ur äpplena. Skala ingefäran.
Lägg pumpa, lök, äpple, hel ingefära och de hela ramslökarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över ramslöksolja. Strö över torkad ramslök och (färsk) timjan. Salta och peppra. (Har du inte ramslökssalt med chili tar du lite chili flakes istället och vanligt salt.)
Rosta mitt i ugnen 15-20 minuter tills pumpan är mjuk.
Medan grönsakerna blir klara i ugnen rostar du pumpakärnorna en kort stund i het panna. Ställ åt sidan.
När det är klart i ugnen häller du över allt i en gryta. Tillsätt 3 dl vatten, fond, vin och grädde. Mixa slätt.
Koka upp och späd med mer vatten till önskad konsistens. Smaka av.
Toppa soppan med en klick creme fraiche, pumpakärnor och ringla slutligen över lite ramslöksolja. Servera med ett gott bröd.
*Ramslöksolja gör du enkelt genom att blanda 1 tsk ramslökspulver med 1 dl rapsolja. Skaka om och låt gärna stå ett par dagar för att få smaken att sätta sig.