Ramslökskapris
Bladen har gulnat, knopparna har har slagit ut till blommor som nu har gjort sitt – säsongen lider verkligen mot sitt slut. MEN det bästa till sist – frökapslarna! Dessa små smakbomber är fantastiska att göra kapris på. Visserligen små och pillriga att rensa, men väl värt besväret. Vida överlägset den vanliga långväga kaprisen vi annars är vana vid.

Så här gör du:

Rensa fröställningarna från kvarvarande blomblad och repa av kapslarna från stänglarna. Ja, det är ett tålamodsprövande arbete, men du sätter själv nivån på hur välrensade du vill ha dom.

Skölj bären och lägg dom att torka till på en handduk. Väg bären och varva dom med lika mycket grovt havssalt i en burk med tättslutande lock.

Ställ burken mörkt och svalt, skaka gärna om någon gång då och då. OBS att det kan lukta skarpt från bären under denna tid.

Efter tre-fyra veckor sköljer du bort saltet. Lägg bären i en burk och häll över en god vitvins- eller äppelcidervinäger så att det täcker. Låt stå ytterligare några veckor – ju längre du väntar desto mindre sälta är kvar i bären.

Hållbart minst ett år.