Antal
4
Tid
30 min
Passar till
Förrätt, Lunch
4-5 st (400 gram) potatisar
200 gram skott eller blad av ramslök
2 msk smör
2 tärningar grönsaksbuljong
8 dl vatten
4 dl grädde
skal av 1 citron
1 msk vitvinsvinäger
salt & peppar
Skala potatisen och skär den i mindre tärningar. Skär ramslöksskotten i mindre bitar, spara lite grönt till garnering. (Använder du blad, finstrimlar du dem.)
Fräs potatis och ramslöken i smör i en stor kastrull i ca 2 min utan att de tar färg. (Använder du blad, sparar du dem till senare och fräser enbart potatisen.)
Smula ner buljongtärningarna, slå på vattnet och låt det hela koka upp. Slå på grädden och låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk ca 15 minuter.
Riv i citronskal och om du använder ramslöksblad tillsätter du dem nu och låter sjuda med någon minut.
Mixa soppan helt slät med stavmixer. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och nymalen peppar.
Servera med ett gott bröd och toppa soppan med lite grönt från ramslöken och gärna också lite knaperstekt bacon.
Ät och njut!

