Vichyssoise med ramslök
Den klassiska och enkla potatis- och purjolökssoppan lyfts till nya höjder när du byter ut purjolöken mot späda skott av ramslök. Det fina med ramslöksskott är att de inte är lika känsliga för värme som bladen. Det är bara att hacka ner och låta fräsa med från början. Naturligtvis kan du använda bara blad också till den här soppan, men då väntar du med att ta i dem först i slutet.

Antal

4

Tid

30 min

Passar till

Förrätt, Lunch

Ingredienser:

4-5 st (400 gram) potatisar

200 gram skott eller blad av ramslök

2 msk smör

2 tärningar grönsaksbuljong

8 dl vatten

4 dl grädde

skal av 1 citron

1 msk vitvinsvinäger

salt & peppar

 

Så här gör du:

Skala potatisen och skär den i mindre tärningar. Skär ramslöksskotten i mindre bitar, spara lite grönt till garnering. (Använder du blad, finstrimlar du dem.)

 Fräs potatis och ramslöken i smör i en stor kastrull i ca 2 min utan att de tar färg. (Använder du blad, sparar du dem till senare och fräser enbart potatisen.)

Smula ner buljongtärningarna, slå på vattnet och låt det hela koka upp. Slå på grädden och låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk ca 15 minuter.

Riv i citronskal och om du använder ramslöksblad tillsätter du dem nu och låter sjuda med någon minut. 

Mixa soppan helt slät med stavmixer. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och nymalen peppar.

Servera med ett gott bröd och toppa soppan med lite grönt från ramslöken och gärna också lite knaperstekt bacon.

Ät och njut!