Ingen mening med att misströsta när bästa tiden för bladen är över och knopparna börjar komma. Ramslöksknopparna är nämligen minst lika goda och roliga att använda i matlagningen. Enklast är förstås att bara dekorera med dom i salladen eller låta dom steka med i woken eller grönsaksröran. Eller smörstek dom med stjälkarna kvar, på med lite salt & peppar och servera som ett tillbehör till fisken/köttbiten.
Lite mer arbete (men bara lite) är att som i det här receptet pickla dom. Väl utfört har du ett tillbehör som håller lång tid och som förgyller vilken maträtt eller macka som helst där du vill sätta en extra piff med lite syra och mild vitlökssmak.
1 rejäl näve ramslöksknoppar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
½ tsk salt
ev. smaksättning; färsk chili, rosépeppar eller senapsfrön
Blanda ättika, socker, vatten och salt i en kastrull och koka upp. Låt svalna.
Fyll en burk med väl sköljda ramslöksknoppar. Om du vill varvar du med en smaksättning som chili, rosépeppar eller senapsfrön.
Häll över lagen, sätt på lock och låt stå att dra några dagar i kylen. Ju längre du har tålamod att vänta, desto mer smak.