25 g jäst
4 dl värmd mjölk (37°)
1 tsk salt
2 msk honung
½ dl hela linfrön
2 dl grovt rågmjöl
8-9 dl rågsikt
GARNERING
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i den fingervarma mjölken och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, honung, linfrön, torkad ramslök och det grova rågmjölet.
Rör ner rågsikten lite i taget. Blanda till en smidig deg, knåda den kraftigt några minuter i maskin eller något längre för hand. Låt jäsa övertäckt minst 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen riktigt tunt på ett mjölat bakbord. Använd gärna kruskavel mot slutet om du har. Stansa eller skär ut bröd i form och storlek efter eget tycke och smak. För över dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö över flingsalt med torkad ramslök.
Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg utan att bli brända. 6-15 min beroende på ugn och storlek på knäckebröden.
Ta ut och låt svalna på plåten.
Så goda! Men jag gräddade för kort tid, de blev lite sega. Körde dem en gång till i ugnen en liten stund och sen var de perfekta.