Recept med ramslök

Mycket går att förgylla med lite ramslök. Särskilt bra gör den sig tillsammans med fett. Feta såser, röror och smör får en extra dimension med ramslök.
Midsommarsill med ramslöksbär

Midsommarsill med ramslöksbär

Till påsk är en krämig ramslökssill med färska ramslöksblad ett måste. Men till midsommar finns inga blad kvar och att använda frysta är inte riktigt detsamma tycker jag. Framförallt inte när frökapslarna är som bäst då. Så till midsommar blir det en klar klassisk...

Två olika ramslökssillar till julbordet

Två olika ramslökssillar till julbordet

Två lättgjorda ramslökssillar som samsas fint tillsammans på julbordet. Gör dom gärna en dag i förväg så att smakerna hinner utvecklas till fullo. TIPS – uteslut sillen och du har två jättegoda såser till den gravade laxen.

Ramslöksvåfflor

Ramslöksvåfflor

Här är det ramslökspulver som ger våfflorna sin häftigt gröna färg och fina smak.

Ramslöksknäcke

Ramslöksknäcke

Underbart gott och krispigt knäckebröd med smak av ramslök. Jag gör dom små och använder till ostbrickan eller serverar dem som de är istället för chips.

Vichyssoise med ramslök

Vichyssoise med ramslök

Den klassiska och enkla potatis- och purjolökssoppan lyfts till nya höjder när du byter ut purjolöken mot späda skott av ramslök.

Ramslöksmarmelad

Ramslöksmarmelad

Passar till kött som grillat, burgare, pulled pork eller vilt, men även till ostbrickan, snittar och patéer. Ja till det mesta faktiskt.

Ludvigslunds ramslökspesto

Ludvigslunds ramslökspesto

Bland det första jag gör när ramslöken tittar upp på våren. Så gott och användbart till nästan allt.

Midsommarsill med ramslöksbär

Midsommarsill med ramslöksbär

Till påsk är en krämig ramslökssill med färska ramslöksblad ett måste. Men till midsommar finns inga blad kvar och att använda frysta är inte riktigt detsamma tycker jag. Framförallt inte när frökapslarna är som bäst då. Så till midsommar blir det en klar klassisk...

Två olika ramslökssillar till julbordet

Två olika ramslökssillar till julbordet

Två lättgjorda ramslökssillar som samsas fint tillsammans på julbordet. Gör dom gärna en dag i förväg så att smakerna hinner utvecklas till fullo. TIPS – uteslut sillen och du har två jättegoda såser till den gravade laxen.

Ramslöksvåfflor

Ramslöksvåfflor

Här är det ramslökspulver som ger våfflorna sin häftigt gröna färg och fina smak.

Vichyssoise med ramslök

Vichyssoise med ramslök

Den klassiska och enkla potatis- och purjolökssoppan lyfts till nya höjder när du byter ut purjolöken mot späda skott av ramslök.

Ramslöksmarmelad

Ramslöksmarmelad

Passar till kött som grillat, burgare, pulled pork eller vilt, men även till ostbrickan, snittar och patéer. Ja till det mesta faktiskt.

Ludvigslunds ramslökspesto

Ludvigslunds ramslökspesto

Bland det första jag gör när ramslöken tittar upp på våren. Så gott och användbart till nästan allt.

Ramslöksknäcke

Ramslöksknäcke

Underbart gott och krispigt knäckebröd med smak av ramslök. Jag gör dom små och använder till ostbrickan eller serverar dem som de är istället för chips.

Vad på ramslöken används?

Hela plantan går utmärkt att äta:
Bladen från ramslök används mest i matlagning

Bladen

Bladen är det man använder mest i matlagningen. Använd dom hackade eller hela i sallader, på smörgås, i kalla såser, dressingar och smör.

Eller låt dom sätta extra krydda på grytan, soppan, såsen eller woken.

Tänk dock på att både smak, näringsämnen och färg avtar vid längre upphettning, så ta i bladen mot slutet.

Blomknopparna från ramslöken är supergoda

Blommorna & knopparna

Blomknopparna kan du plocka och lägga in i en vanlig 1-2-3 lag och du får underbart goda picklade ramslöksknoppar.

Ramslöksblomman kan användas rå som dekoration eller i en sallad. Eller låt några blommor förgylla din varma rätt i slutet av kokningen.

Ramslökens frökapslar kan läggas in till kapris

Frökapslarna

Efter blommningen kan du plocka frökapslarna. Använd dom råa, pickla eller lägg in dem till ramslökskapris.

Ramslökens färska lökar kan användas istället för vitlök

Lökarna

Även om själva löken är ganska liten och krånglig att skörda går även den att äta. Använd den precis som du använder vitlök. Blir också fin att pickla eller fermentera.