Ramslöksmarmelad
Passar till kött som grillat, burgare, pulled pork eller vilt, men även till ostbrickan, snittar och patéer. Ja till det mesta faktiskt.
Ingredienser:

100 gram färska ramslökar

1 msk smör

1/2 dl portvin eller sherry

1/2 dl råsocker

1/2 dl rödvinsvinäger

1/2 tsk colemans senapspulver

1/2 tsk gula senapsfrön

1/2 tsk bruna senapsfrön

1/2 tsk salt

nymald peppar

Så här gör du:

Strimla eller dela de lite större ramslökarna.

Fräs lökarna i smöret på svag värme tills de mjuknar och blir ljust guldbruna – ca 8-10 minuter.

Tillsätt portvin/sherry, höj värmen något och koka tills vätskan har minskat till hälften.

Rör i resten av ingredienserna. När blandningen börjar sjuda sänker du värmen. Låt det hela puttra ihop 20-30 minuter. Rör då och då och se till att det inte kokar torrt och bränns. När blandningen har blivit tjock och bubblande är den klar.

Smaka av och tillsätt ev. mer salt, vinäger eller socker.

Ta bort från värmen och häll upp i rena steriliserade* glasburkar. Sätt på lock när marmeladen är varm och ställ upp och ner att svalna. Förvaras mörkt och svalt, håller så både länge och väl. Öppnad burk förvaras i kylen.

* Sterilisera genom att skölja burkarna och locken med kokande vatten eller sätt dom i ugnen på 100 grader i 15 minuter.