Värt att veta om ramslök
Ramslök – vårens gröna guld
Innan lövsprickningen, strax efter snödropparna och vintergäcken, brukar man se de första gröna små bladen titta fram genom höstlöven. Och när väl vårsolen börjar värma så smått sätter den en faslig fart, du kan nästan se den växa. Den brer ut sig och klär marken i en fantastiskt klargrön lökdoftande matta. Det är nu det är som bäst att skörda de gröna bladen, nu är de sprängfyllda med smak och nyttigheter.
Här får du svar på följande frågor:
Var hittar jag ramslök?
Ramslöken är inte helt vanlig och du kan få leta lite innan du hittar den, men där den trivs brer den ut sig i täta gröna mattor. Lite senare på säsongen kan du använda näsan när du letar. Vid blomningen sprider sig nämligen en svag vitlöksdoft runt hela växtplatsen.
Innan du ger dig av på ramslöksjakt måste du kontrollera var du får plocka. Det är fritt att plocka ramslök enligt allemansrätten, men på många håll är den fredad eftersom den växer på naturskyddade områden där särskilda regler gäller. I Blekinge är ramslök helt fridlyst och får inte plockas alls.
När kommer ramslöken?
När blomningen är på gång brukar det vara dags att sluta skörda. Då får man istället njuta av ett blomstrande, vitlöksdoftande snöhav och invänta blommornas frökapslar. När blommorna tappar sina kronblad går det nämligen att plocka de ljusgröna frökapslarna. De kan sedan användas för att göra ramslökskapris.
Efter blomningen vissnar ramslöken ner och försvinner precis som de flesta lökväxter.
Hur ser ramslök ut?
Det finns en viss förväxlingsrisk med liljekonvaljen som är giftig, så försäkra dig om att det är ramslök du har hittat. Här nedan kan du läsa om hur du skiljer på ramslök och liljekonvalj.
Är det ramslök?
Som du ser på bilderna intill har ramslöken singelblad med ett smalt vitt skaft, medan liljekonvaljens blad sitter ihop om par och är svagt rosaskiftande nertill.
Hur odlas ramslök?
Ramslök går att odla i sin egen trädgård i större delen av landet. Att driva upp plantor från frön är däremot en stor utmaning. Betydligt enklare och tacksammare är det att plantera färska lökar och plantor. Planterar du tidigt på våren kan du skörda redan första året och har du tur och de trivs sprider de sig själva.
Var ska ramslökarna placeras?
För att få dina ramslöksplantor att trivas och sprida sig i rabatten ska du leta upp en skuggig, fuktig plats i trädgården. Under lövträd, runt buskage eller vid skuggsidan av en vägg trivs ramslöken bäst. Den vill ha det svalt och fuktigt under vår och höst.
När är det bäst att plantera ramslöken?
Färska plantor kan du plantera och flytta när som helst under året. Men bäst förutsättningar ger tidig vår eller höst när det är lite svalare och fuktigare i jorden och lökarna har lättare att rota sig. Vid blomning och i slutet av växtperioden bör lökarna få vila. Absolut bästa tiden att plantera är hösten. Då är det svalt och fuktigt och lökarna börjar rota sig när jordens temperatur går under 10 grader.
Det är viktigt att få upptagna lökar snabbt i jorden igen. Är du inte möjlighet till det bör du plantera lökarna tillfälligt i en kruka som ställs svalt och fuktigt i väntan på sin permanenta placering.
Vilken jord vill ramslök ha?
Jorden bör vara mullrik, väldränerad, gärna lucker sand- eller grusblandad jord. Är jorden för kompakt ruttnar lökarna. Ramslök vill ha kalkrik jord med högt pH-värde, du kan själv blanda i kalk eller vedaska vid planteringen för att höja kvaliteten.
Hur ska ramslöken planteras?
Lökarna ska planteras djupt, helst ska löken ha 5-10 cm jord över sig. Grönskar löken ska även den ljusa delen av blasten ner i jorden. Allmänt brukar man säga att lökar ska ner tre gånger så djupt som lökens längd.
Vilt växer ramslöken ofta i tuvor med ca 20-30 lökar. Det är därför en god idé att sätta lökarna i grupper, då trivs de bäst och du har störst chans att lyckas med din plantering.
Tillför gärna lite kväverik näring i samband med planteringen. Vattna direkt efter att plantorna har kommit på plats. De kan se lite vissna och trötta ut, men de piggnar snart till.
Skörda försiktigt första året
Du bör vara försiktig med att skörda första året så att plantorna hinner etablera sig ordentligt. Året efter planteringen är det inte ovanligt att blomningen är sparsam. En lökplanta som har etablerat sig och trivs kan bli närmare halvmetern hög innan den vissnar ner.
Hur sprider sig ramslök?
Ramslök sprider sig villigt genom att lökarna delar sig och genom självsådd. Det krävs att marken är fuktig under höst och vår för att fröna ska ta sig.
Här kan det vara på sin plats med ett varningens ord. Har ramslöken fått de allra bästa förutsättningar och stormtrivs har den en förmåga att ta över mer och mer av växtplatsen och konkurrera ut övriga växter.
Kan man odla Ramslök i kruka eller pallkrage?
Visst kan du sätta dina lökar i en kruka eller pallkrage, men risken att misslyckas är större än om du sätter ut den i en skuggig del av trädgården. Svårigheten är att det kan bli för varmt för den. Ramslöken vill stå djupt planterad och ha det svalt och fuktigt. Står den istället varmt och fuktigt är risken stor att lökarna ruttnar bort.
Ramslök håller mullvad och sork borta från trädgården.
Hur sparar jag ramslöken?
Färsk
Som alla primörer ska ramslöken helst avnjutas färsk och nyplockad, då gör den sig allra bäst.
Skölj de hela bladen och sätt dom i en mugg med kallt vatten, de håller gott och väl några dagar på köksbänken och ännu längre om du ställer in muggen i kylskåpet. Du kan också lägga bladen i en platspåse och förvara i kylskåp.
Fryst
Du kan självklart frysa ramslök också, hel eller strimlad. Men se upp, dess starka doft kan smitta av sig. Jag tycker det är allra bäst att vakuumförpacka bladen om de ska frysas.
Tinade är förstås bladen inte lika fräscha som färska, men de gör sig bra till soppa, att blanda ner i en gryta, pastasås eller att röra ner i omelettsmeten.
Torkad
Torka bladen och du får en krydda som kan användas som vilken annan torkad örtkrydda som helst.
Lägg ut bladen hela eller strimlade på en kökshandduk eller bakplåtspapper och låt dom ligga varmt 2-3 dagar. Du kan också torka hela blad i ugnen på 50 grader (varmluft om du har) i ca 1-2 timmar beroende på hur mycket blad du har. Håll koll och rör runt då och då så känner du när de är klara.
Smula sönder de torkade bladen och förvara torrt och mörkt i tätslutande burkar med lock.
Olja
Du kan också stoppa ner hela eller hackade blad i en flaska med neutral olja. Använd bladen och när de är slut har du en god smaksatt olja.
Förvaras mörkt och svalt.
Ramslök som läkeväxt
Ramslöken är inte bara vacker och god, den botar även flera åkommor. Den har de flesta av vitlökens hälsofördelar fast i något svagare form. Den sägs sänka högt blodtryck och kolesterolvärdet, lindra magont och vara renande för mage, tarm och blod.
För bättre matsmältning kan du ta torkade blad som mixas med vatten och honung.
Ett vattenbaserat extrakt av ramslök har en stark antibakteriell verkan och anses som ett naturligt antibiotikum.